Тетяна Парфентієва: Житомирський район «буксує» з переходом на «ProZorro»

Тетяна Парфентієва: Житомирський район «буксує» з переходом на «ProZorro»

29.03 13:45    
Попри ухвалене депутатами Житомирської районної ради рішення щодо переходу на електронну систему закупівель у сфері освіти і медицини, виконавчі органи ради не використовують електронні торги.

Система електронних закупівель працює в тестовому режимі вже у багатьох регіонах України. Вже з 1 квітня 2016 відповідно до ЗУ “Про публічні закупівлі” вона стане обов’язковою для усіх центральних органів влади. З 3 березня, відповідно до розпорядження Житомирського міського голови Сергія Сухомлина, виконавчі органи міської ради, а також комунальні підприємства, не чекаючи 1 серпня, повинні здійснити поступовий перехід на електронні закупівлі. У Житомирі через “ProZorro” вже проведені перші аукціони та помітна економія бюджетних коштів. Досвід показує, що завдяки системі “ProZorro” вдається заощаджувати 10-20 % від кожної закупівлі товару, послуг.

У районі система поки що не знайшла прихильності серед розпорядників бюджетних коштів, хоча рішення про здійснення електронних закупівель районними управліннями освіти та медицини було прийнято депутатським корпусом ще на початку року. Про це заявила депутат Житомирської районної ради, голова фракції “Блок Петра Порошенка “Солідарність” Тетяна Парфентієва. За її словами, невиконання рішення зумовлене тим, що до 1 серпня система не є обов’язковою для розпорядників бюджетних коштів на місцевому рівні. Тому, вищезгадані управління не поспішають користуватися “ProZorro”. Хоча, розпочавши цю процедуру вже зараз, можна було б досягти значної економії коштів платників податків.

“В кінці січня цього року депутати Житомирської районної ради підтримали мою пропозицію щодо використання системи “ProZorro” для електронних закупівель в освіті та медицині у тестовому режимі для Житомирського району, якщо сума перевищує 20 тис. грн. Також тоді ми затвердили порядок застосування системи “ProZorro” для розпорядників коштів. Цей проект рішення був поданий мною з єдиним бажанням – пришвидшити в Житомирському районі реалізацію реформ. Мета – знищити накатані схеми відкатів, забезпечити ефективне використання бюджетних коштів, розширити для місцевих підприємців конкурентні умови при здійсненні закупівель. Але, на останній сесії я запитала у голови районної ради на якому етапі знаходиться впровадження. Відповідь керівника управління освіти: Закон наразі не вимагає цієї процедури”, – розповіла Тетяна Парфентієва.

Голову фракції “БПП “Солідарність” обурила позиція представників виконавчих органів ради та власне кервництва району щодо невиконання прийнятого депутатським корпусом рішення.

“Виходить наступна ситуація: робота депутатів – піднімати руки вгору при виділенні коштів, а контроль та рекомендації щодо раціонального використання коштів та уникнення корупційної складової – не є обов’язковими для виконання. Через кілька місяців район таки буде змушений проводити електронні закупівлі, цього вимагає закон. Шкода, що кошти платників податків району можна заощаджувати вже зараз і додатково направляти на соціальні потреби наших мешканців, а влада не користується такою можливістю”, – заявила Тетяна Парфентієва.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:58
Клименко з робочою поїздкою відвідав Черкаси та Чернігі ...
Вчора 23:57
У Луцьку відбувся з’їзд “Шкіл миру”
Вчора 23:56
Прокуратура повернула громаді 162,8 га землі на Сумщині ...
Вчора 23:55
У Дніпрі судитимуть військовослужбовця, який вимагав 60 ...
Вчора 23:52
Внаслідок потрійного автозіткнення у Львівському районі ...
Вчора 23:55
Міненерго розробляє потрібні інструменти для швидкого р ...
Вчора 23:53
Стрілець провів зустріч з Міністром екології та клімати ...
Вчора 23:51
Шмигаль оглянув хід будівництва захисту енергооб’єктів ...
Вчора 23:49
Кулеба: Україна спільно з Латвією нарощує виробництво д ...
Вчора 23:47
Шмигаль: Австралія готує для України новий пакет допомо ...
Вчора 10:53
На Житомирщині вчитель вбив колишнього учня, іншого - п ...
26 квітня 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
26 квітня 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення