У Житомирі визначили переможців з-поміж шести сміливих ідей для бізнесу

16.10 10:16    
Нетворкінг кафе, пошиття чоловічої білизни, віртуальна примірочна, виробництво ласощів із фруктів, екосистема з 3D друком, створення чат- боту безпеки. Це — сміливі ідеї нашої молоді для власної справи. Як стало відомо Рупор Житомира, у Житомирі визначили переможців конкурсу бізнес-ідей з-поміж шести фіналістів. Молоді люди натхненно діляться мріями, й запалу для їх втілення їм не бракує.

У Житомирі визначили переможців з-поміж шести сміливих ідей для бізнесу


Ярослав Козярин та Максим Білецький, студенти державного університету "Житомирська політехніка", розповідають про свою задумку:

"Ми презентуємо екосистему з 3D друком, що дозволяє друкувати перероблений пластик в буль-які предмети" . Таку модель пристрою команда MechLab3D і представилa на конкурс. Принтер працює за методом FDM. Себто розплавляє пластик, наносить його на гарячий стіл пошарово, і виходить сама модель. Така ідея, впевнені її автори, — це крок в екологічність, та ще й в незалежність. Оскільки все, що потрібно, — це розетка та компютер для підготовки моделей.

У Житомирі визначили переможців з-поміж шести сміливих ідей для бізнесу


Користуватися пристроєм можуть як бізнес, так і домогосподарка: вона зможе, до прикладу, виготовити з пластикових пляшок якісь підставки на кухню.

Команда MechLab3D каже, для них важливим є саме масштабування, а не ресурс: "Ми маємо замовлення на виготовлення принтерів і є стартапом, який має ресурси для моделей. Та хочемо розвиватися і рухатися далі".

Бізнес-ідея одного з учасників конкурсу Артура Павловського — пошиття чоловічої білизни. Сировина — тканина мікродайвінг, яка, на переконання автора ідеї, хоч і штучного походження, але має чудові властивості: дозволяє шкірі дихати, має високу міцність, не розтягується, швидко сохне та ін. " У моделях не буде класичної етикетки, яку всі зрізають після покупки. А головна інформація наноситиметься на тканину методом сублімаційного перенесення. На такій тканині можна робити принт, і це теж її плюс", — каже Артур. Потреби ринку він вивчав: схожа білизна на ринку є, але з іншої сировини. А оь з мікродайвінгу йому не траплялася.

Тканину, резинки, лекала Артур вже має. Вже і домовився з місцевим швейним цехом. Тому вважає, що 25 тис грн, які отримає переможець, цілком може вистачити на першу партію білизни, а це — 140 одиниць.

Такий конкурс проводився у Житомирі вперше. Зі слів першої заступниці міського голови Світлани Ольшанської, захід планують зробити щорічними. "У нашої молоді є багато креативних ідей для бізнесу й чудово, коли вони ще й відповідають вимогам нашого часу. Цей важливий аспект врахувало і журі при визначенні переможців".

Рішення у сфері безпеки — один із пріоритетних напрямів конкурсу. Пріоритетним він є і для командри OffFak, що працює над розробкою чат-боту безпеки — першого інструменту для протидії дезінфомації.

Назарій Данильчук, один із учасників команди, показує, як це працює. Хлопець вводить запитуване повідомлення. Бот швидко знаходить першоджерело, аналізує інформацію, визначає рівень емоційного забарвлення, знаходить маніпулятивні засоби у тексті та ін.

На повідомлення Назарія чат-бот відповів різними покликаннями. "Це не пошук статей за ключовими словами. Йдеться саме про первинне джерело, звідки пішла інформація", — пояснюють члени команди.

Бот аналізує лише українські джерела інформації. Команда активно працює над можливістю обробки іншими мовами. У розробці — перевірка посилань на безпеку, домену на підозрілу активність, визначення наявності помилок у тексті, визначення наративів подання інформації за країною походження, підтримка обробки фото та відео, встановлення трекера на телеграмканали по запиту читача та ін.

Команда ОffFake — це студенти Поліського національного університету, що працюють в Інжиніринговій школі Noosphere на базі вишу. Вони здобули перемогу у конкурсі бізнес-ідей. Тепер зможуть спробувати свої сили у щорічному конкурсі стартапів Sikorsky Challenge, який відбудеться 24-27 жовтня.

А на розвиток бізнес-ідеї отримають 25 тис грн.

Така ж сума дісталася і команді MechLab3D , що посіла друге місце у конкурсі.

Конкурс відбувcя в межах програми "EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП". Методологію проведення розробив Інноваційний холдинг "Сікорські Челендж".

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 09:48
У Миколаєві внаслідок ворожого нападу пошкоджено будівл ...
Вчора 23:58
Клименко з робочою поїздкою відвідав Черкаси та Чернігі ...
Вчора 23:57
У Луцьку відбувся з’їзд “Шкіл миру”
Вчора 23:56
Прокуратура повернула громаді 162,8 га землі на Сумщині ...
Вчора 23:55
У Дніпрі судитимуть військовослужбовця, який вимагав 60 ...
Вчора 23:55
Міненерго розробляє потрібні інструменти для швидкого р ...
Вчора 23:53
Стрілець провів зустріч з Міністром екології та клімати ...
Вчора 23:51
Шмигаль оглянув хід будівництва захисту енергооб’єктів ...
Вчора 23:49
Кулеба: Україна спільно з Латвією нарощує виробництво д ...
Вчора 23:47
Шмигаль: Австралія готує для України новий пакет допомо ...
Вчора 10:53
На Житомирщині вчитель вбив колишнього учня, іншого - п ...
26 квітня 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
26 квітня 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення