Житомирщина розробила єдину програму розвитку агропромислового комплексу області на 2011-2015

Житомирщина розробила єдину програму розвитку агропромислового комплексу області на 2011-2015

10.12 12:00    
Питання державної підтримки фермерських і особистих селянських господарств сьогодні є питанням продовольчої безпеки держави

Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в Головному управлінні агропромислового розвитку Житомирської ОДА, голова облдержадміністрації С.Рижук провів нараду з керівниками м’ясопереробних підприємств області, на якій обговорювалися питання організації вирощування м’ясної сировини ВРХ в особистих селянських господарствах та формування сировинних зон м’ясопереробних підприємств. У роботі наради взяли участь заступник голови облдержадміністрації М.Дейсан, керівники обласних управлінь, установ, організацій та керівники м’ясопереробних підприємств області.

Наголошуючи на важливості проблеми, яка винесена на нараду, голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук зауважив про те, що в особистих селянських господарствах області виробництво м'яса складає 79%, молока - 84%, картоплі та овочів - 98%. Тому питання державної підтримки фермерських і особистих селянських господарств сьогодні є питанням продовольчої безпеки держави, тому є надзвичайно важливим, особливо для зони Полісся, де розташовані тисячі гектарів природних пасовищ і є можливість до глибокої осені, не несучи суттєвих затрат, випасати худобу.

Житомирщина розробила єдину програму розвитку агропромислового комплексу області на 2011-2015


Окреслюючи перспективи розвитку тваринництва на Житомирщині, голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук наголосив:
”На сьогоднішній день нами розроблено декілька варіантів бізнес-проектів розвитку м’ясного і молочного скотарства, розроблено єдину програму розвитку агропромислового комплексу області на 2011-2015 роки. Головне управління агропромислового розвитку облдержадміністрації провело роботу щодо організації створення фермерських господарств з розвитку м’ясного скотарства. Бажання займатися цією справою вже виявило 35 претендентів і заявки продовжують надходити. На конкурсній основі буде відібрано 10 пілотних фермерських господарств, на розвиток яких в бюджеті області на наступний рік закладається 8,2 млн.грн. Подібний стан із формування сировинних зон буде запропоновано практично для всіх галузей харчопереробної промисловості. На поточний місяць заплановано зустрічі з керівниками молокопереробних підприємств, цукровиками, льонарями тощо”.

Аналізуючи ситуацію щодо забезпечення м’ясопродуктами населення області начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Петрович Дідківській зазначив, що згідно статистичних даних в середньому на одного жителя області виробляється м’яса в забійній вазі в межах 36 кг при науково обґрунтованій нормі 85 кг в рік.

На думку керівника управління, причина цьому - тенденція, коли м’ясопереробні підприємства області вбачають успіх свого бізнесу лише у заготівлі готової живності або використанні імпортованої м’ясної сировин, як правило сумнівної якості. Так, в поточному році в область завезено 1237 тонн м’яса та м’ясної сировини: 52 тонни свинини з Бразилії імпортував «Новорад-Волинський м’ясокомбінат», 20 тонн охолодженої свинини з Польщі ТОВ «М'ясо Полісся», 40 тонн польського сала - ЗАТ «Житомирський м’ясокомбінат», 857,7 тонн м’ясопродуктів імортовано ТОВ «Уніпром», ТОВ «Іннофуд», приватними підприємствами Т.М. Осинською та В.А. Михальчуком.

Не дбати сьогодні про власну сировинну базу означає не бачити завтрашнього дня, і не тільки в переробці – таке переконання висловили учасники заходу. А тому одним із найголовніших чинників поліпшення ситуації в області було названо створення м’ясопереробними підприємствами сировинних зон, контрактація худоби.

За дорученням голови облдержадміністрації С.М.Рижука в області вже розробляється програма розвитку галузей АПК, в рамках якої будуть виділятися державні кошти на організацію створення і діяльності фермерських господарств з розведення великої рогатої худоби молочного і м’ясного напрямів продуктивності, закупівлі нетелів для формування стада і телят для вирощування та відгодівлі до високовагових кондицій. Окрім того, активно запроваджується контрактація молодняку великої рогатої худоби агроформуваннями в особистих селянських господарствах для подальшої закупівлі, вирощування і відгодівлі. Опрацьовуються можливості відновлення та організації роботи спеціалізованих комплексів по відгодівлі молодняку великої рогатої худоби.

Одним із локомотивів процесу по відродженню тваринництва повинні стати переробники. І важливим кроком для виправлення ситуації має стати формування на базі особистих селянських і фермерських господарств кооперованих одиниць в єдину виробничу переробну і збуткову структуру.

Заступник голови Житомирської облдержадмінінстрації Микола Миколайович Дейсан розповів про світову практику об’єднанням усіх ланок виробництва, переробки і реалізації продукції в єдиний технологічний ланцюг.

«Ми тішимо себе думкою що великотоварне виробництво вирішить усі проблеми, - поділився М.Дейсан. - Але на його впровадження потрібні і час і великі кошти. Так, в Канаді великими кооперативами вважаються ті, які утримують біля 800 голів великої рогатої худоби. В цілому середній розмір молочного кооперативу складає 54 корови. Утримується в кооперативах і молочна і м’ясна худоба. Подібна практика цілком реальна для впорвадження у Олевському, Лугинському, Народицькому та інших районах, де знаходяться значні масиви природних кормових угідь і великі площі сільськогосподарських угідь поза обробітком і поза орендою.
В Канаді торгова надбавка на готовій продукції не більше як 70% від вартості сировини.

Якщо за кілограм молока товаровиробнику платять 0,9 канадських долара то в торгівлі, яка частково також йому належить кілограм молока продають за 1,4 долари тобто на 50% дорожче».

Підводячи підсумки наради Сергій Рижук висловив переконання, що єдиним шляхом стабілізації ситуації у тваринницькій галузі є налагодження тісної і ділової співпраці з людьми, які вирощують сировину для м’ясопереробних підприємств і реальна допомога у вирішенні їх проблем. Очільник області завірив, що обласна державна адміністрація і він особисто зроблять все можливе для того, щоб надати організаційну і фінансову підтримку по формуванню сировинних зон м'ясопереробних підприємств. Для цього першочергово буде доопрацювано єдину Програму розвитку агропромислового комплексу області на 2011-2015 рр.; проведено нараду з претендентами по створенню фермерських господарств з розвитку м’ясного скотарства; спільно з керівниками м’ясопереробних підприємств вирішено питання закріплення визначених фермерських господарств за м'ясокомбінатами. На думку керівника облдержадміністрації, необхідно виробити єдиний алгоритм роботи фермерських господарств, які будуть функціонувати за рахунок обласного бюджету і, окрім фінансової надати організаційну допомогу створеним фермерським господарствам у закупівлі худоби, техніки, пально-мастильних матеріалів, по кормовому забезпеченню і з багатьох інших питань.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 18:55
Представниця Уповноваженого Верховної Ради України з пр ...
Вчора 18:54
Правова основа безпеки: відбулись навчально-методичні з ...
Вчора 18:53
Крек, гашиш, канабіс – прикордонники Ізмаїльського заго ...
Вчора 18:53
На Закарпатті викрили перевертня у погонах
Вчора 18:53
Соціальна місія прикордонників: турбота про родини тих, ...
Вчора 19:00
Щорічний фінансовий тиждень International Monetary Fund ...
Вчора 18:58
Надійне партнерство України та США відіграє важливу рол ...
Вчора 18:56
МОЗ: е-Направлення та медвисновки створюються лікуючим ...
Вчора 18:54
Денис Шмигаль обговорив посилення співробітництва з Мін ...
Вчора 18:52
Мінцифри: Резиденти Дія.Сіty заплатили ₴53+ млрд ...
07 квітня 15:37
ДБР затримало депутата Житомирської облради, який за 10 ...
04 березня 22:30
У Житомирі викрили організовану групу медиків, які за г ...
28 лютого 23:18
Затримано завербованого ворогом агента, який готував ви ...
24 лютого 12:59
СБУ викрила настоятеля храму Житомирської єпархії УПЦ ( ...
14 лютого 15:41
Судді районного суду Житомирщини, яка «злила» фігуранта ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення