Андрій Курінський: За минулий рік лісопорушники завдали шкоди лісам Житомирщини на суму 9,8 млн грн

Андрій Курінський: За минулий рік лісопорушники завдали шкоди лісам Житомирщини на суму 9,8 млн грн

14.02 09:00    
Впродовж 2016 року державна лісова охорона лісогосподарських підприємств, що належать до сфери управління Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, зафіксувала 211 випадків незаконної заготівлі деревини загальним обсягом майже 2 тисячі кубічних метрів. Лісопорушники завдали шкоди лісу на суму понад 9,8 мільйона гривень. 103 справи лісівники передали до правоохоронних органів, за ними відкрито 90 кримінальних проваджень.

Однак до судів передано всього 5 справ, і лише у двох справах винесено рішення. До того ж в одному випадку винуватця звільнено від кримінальної відповідальності, в другому - порушнику ( який відразу ж після виявлення лісопорушення визнав вину та добровільно сплатив шкоду, нанесену лісу), присуджено сплатити штраф у розмірі 850 гривень.

Щодо решти випадків, в тому числі і достатньо резонансних – досі ведуться слідчі дії…

«Зрозуміло, що такі «покарання» не те, що не зупиняють потенційних лісопорушників, а навпаки заохочують їх до крадіжок,» - зауважує начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський.

Найбільше шукачів легкої наживи приваблюють дубові насадження. Рівень організації таких крадіжок та їх розмах, оснащеність незаконних лісорубів технікою дає підстави говорити про добре організовані злочинні угрупування з чітким розподілом «обов’язків», які «виконують замовлення» більш серйозних торговців деревиною. Як правило, спочатку одна група відбирає і позначає необхідні дерева, друга - заїжджає в насадження і з допомогою потужних пил швидко зрізує їх та покидає місце лісопорушення, третя група вивозить деревину з лісу. В таких випадках надто важко довести факт злочину: адже ті, що ріжуть, роблять це дуже швидко і їх важко застати за цим, ті, що вивозять, як правило, кажуть «ми не крали, їхали – бачимо: лежить біля дороги – чому б не забрати?».

Незаконно добута деревина використовується у лісопереробних цехах, яких за межами земель лісогосподарського призначення нараховується в області більше 600.

«Лісова охорона на сьогодні беззбройна, - ділиться Андрій Курінський, - але змушена мало не щодня вступати в нерівний бій з «чорними лісорубами», нерідко наражаючи на небезпеку себе та своїх рідних. Адже лісокради ведуть себе вкрай зухвало, очевидно, наперед знаючи, що зможуть або уникнути покарання, або відбутися смішним штрафом.»

На початку року лісова охорона Городницького лісгоспу виявила організовану групу лісокрадів у кількості 15 осіб, які 4-ма тракторами з причепами перевозили незаконно заготовлену лісо продукцію. Лісокради відкрито погрожували державній лісовій охороні фізичною розправою, а далі викликали на допомогу своїх односельчан у кількості більше 30 осіб, які, судячи з їх поведінки, мають досвід у вчиненні подібних злочинів.

У лютому 2016 року біля житлового будинку здійснено напад на лісничого Ушомирського лісництва державного підприємства «Коростенське лісомисливське господарство» та його дружину, який потерпілий небезпідставно повязує зі своєю професійною діяльністю, адже цьому передувало неодноразове затримання лісопорушників під час здійснення незаконних рубок.


В березні минулого року лісова охорона Коростенського лісгоспу
затримала автомобіль УРАЛ з гідроманіпулятором, який здійснював навантаження сортиментів дуба. На місці виявлено 10 незаконно зрубаних дерев дуба. Автомобіль доправлено на штрафмайданчик Коростенського відділу поліції ГУНПУ в Житомирській області, матеріали оформлені та передані у правоохоронні органи, ведеться слідство. Все, здається, б нічого, якби не той факт, що вищезазначений автомобіль в місцях незаконної заготівлі деревини затриманий утретє (!). У двох попередніх випадках цей автотранспорт за рішенням суду повертався власнику і знову використовувався при здійсненні незаконних рубок

В липні 2016 року масштабні незаконні рубки скоєно в двох лісництвах Коростенського лісгоспу. «Чорні» лісоруби знищили 73 дуби та нанесли школи лісу на загальну суму 724 тисячі гривень. Однак зловмисників досі не покарано. Більше того, буквально за кілька днів, лісові охоронці, котрі проводили затримання, зазнали нападу з боку невідомих осіб, які, крім того, пошкодили службовий автомобіль лісгоспу. Подібні напади продовжуються і до сьогодні. Кілька днів тому невідомими особами був пошкоджений рейдовий автомобіль державної лісової охорони УАЗ, а саме - порізані шини та електропроводи.

Під час охорони лісових масивів в травні минулого року лісничому Літківського лісництва державного підприємства «Лугинське ЛГ» у вітрове скло автомобіля кинуто молоток, а наступного дня цей автомобіль було знищено шляхом підпалу у лісовому масиві Літківського лісництва у той час, коли лісничий здійснював огляд лісових насаджень.

Лісівники звертаються до правоохоронних органів, аби ті посилили свої дії щодо покарання злочинів, пов’язаних з крадіжками лісу, розслідуючи весь ланцюжок: зберігання, переміщення та переробка незаконно добутої деревини.

Через недосконале законодавство, лояльність правоохоронної та судової системи до незаконних рубок, резонансні справи щодо лісопорушень зі значними збитками лісовому господарству не доведені до логічного кінця, а правопорушники не лише не покарані, а й далі коять безлад у лісах. І схоже на те, що турбує це лише лісівників.

Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:43
У Запоріжжі рятувальники ліквідували наслідки обстрілів
Сьогодні 11:39
Наповнення бюджету у розрізі галузей економіки підприєм ...
Сьогодні 11:35
На Буковині впродовж січня – лютого 2024 року за резуль ...
Сьогодні 11:32
На Дніпропетровщині внаслідок російських обстрілів одна ...
Сьогодні 11:28
Власники автівок сплатили до місцевих скарбниць майже 9 ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 11:34
Мальовничі стежки в заповідниках більше не будуть більш ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення