Аліна Зелінська: Особливості національних страв або вареники
28.01 10:22
Як давно ви їли вареники? А це наша українська смачна національна страва. І мені так здається, що вона ще стала суто домашньою. Український народ має традиційні блюда національної кухні, проте ресторани і кав’ярні головних вулиць Житомира пропонують італійські, японські та європейські страви. Чому ми так легко відмовляємося від свого?
Своєю кухнею Україна здавна славиться. Її страви були відомі далеко за межами країни. І тепер, приїжджаючи до Варшави, на головній вулиці польської столиці розташований ресторан «Рускі пірогі», де можна поласувати українськими варениками. Цю страву до Польщі завезли українці. А от «рускі» вони несуть назву від слова «Русь». Полякам байдуже насправді чиї ці «пірогі», вони їм просто дуже смакують. І це не дивно, адже українські страви славляться високими смаковими та поживними властивостями, різноманіттям продуктів, що використовуються при приготуванні їжі, та способом кулінарної обробки.
Яких тільки вареників не буває: вареники з вишнями, чорницею, з сиром, з сушеними сливами, з яблуками, з м'ясом, з картоплею, з капустою. Вареники подають зі сметаною. Ще в давнину козаки дуже цінували і любили вареники і галушки.
І свято до нас скоро прийде – Колодій - свято на честь весняного пробудження природи.Головним почастунком на Колодія є вареники з сиромі сметаною, пироги з сиром, гречані млинці. Головним напоєм — наливкиі інші трунки. До речі про напої. Польський режисер Анджей Кемпінський, перебуваючи в минулому році в Житомирі дивувався: чому в «Поліському чаї» не подають поліський чай. В меню чай поліський відсутній. Якщо в Польщі кав’ярня носить назву «Рускі пірогі», то там клієнтам пропонують рускі пірогі. А у нас в «Поліському чаї» немає свого чаю. Доречі, у 70-ті саме на місці «Поліського чаю» була « Варенична».
Дивні ми. Шевченко казав : «I чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь…» Давайте не будемо цуратися свого.
Автор статті: Зелінська Аліна
RuporZT
|