14 листопада начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко та його заступник Юрій Денисовець взяли участь в онлайн обговоренні стратегії реформи шкільного харчування разом з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, Першою леді Оленою Зеленською, представниками профільних міністерств й державних структур, міжнародних партнерів та громадськості.
«Реформа харчування, яку Україна продовжує попри війну – це питання майбутнього та наступних поколінь наших громадян», — зазначив Віталій Бунечко.
Наразі Урядом визначено наступні пріоритети Стратегії:
підвищення фінансової та інституційної спроможності громад;
відновлення й модернізація кухонь та їдалень і дотримання вимог системи безпечності НАССР;
розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти;
запровадження нових норм харчування та меню;
формування культури здорового харчування в Україні.
Тобто мова йде про масштабну роботу починаючи від залучення фінансування, в тому числі за допомогою міжнародних партнерів, до створення необхідних умов безпосередньо в громадах.
На модернізацію їдалень у державному бюджеті наступного року закладено 1,5 млрд грн, ведеться робота з міжнародними донорами для залучення додаткових коштів. Ще одним джерелом фінансування реалізації реформи є бюджети громад.
Житомирщина одна з перших областей долучилася до впровадження нової системи харчування у школах та садочках. Протягом 2022-2023 років на модернізацію системи харчування в області було виділено майже 135 млн грн.
Нові харчоблоки та їдальні було створено у 67 закладах загальної середньої освіти. Нове меню запроваджено у всіх закладах загальної середньої та дошкільної освіти області.
На сьогодні гарячим харчуванням охоплено понад 67 тис. учнів, що складає 50%. 35 тисяч учнів харчуються безкоштовно.
«Зміни в шкільному харчуванні тривають. Безумовно війна значно обмежує наші можливості, але ми не зупиняємось», — підкреслив Віталій Бунечко.