«Поза зоною досяжності»
09.02 19:18
«ПОЗА ЗОНОЮ ДОСЯЖНОСТІ» НА ЖИТОМИРСЬКИХ РИНКАХ ЦІНИ НА ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ ЗРОСТАЮТЬ... "Верхи чубляться, а у простих людей лоби тріщать", - такою фразою відреагувала на запитання кореспондента газети "Місто", чому дорожають продукти харчування, продавець однієї із продуктових палаток, що на Житньому ринку.
- Я вже не встигаю цінники міняти... Кілограм сиру збільшився в ціні до небаченої висоти. Цукор сягнув десяти гривень. А сьогодні довелося міняти цінники й на крупи, які здорожчали всередньому на 2 гривні. Я хоч і продавець, але мені самій неприємно, що так відбувається. Розгублені покупці, серед яких найбільше пенсіонерів, тільки і запитують: чому так сталося, чого ціни ростуть? А я звідки знаю?! Мені також треба годувати свою родину. А заробляю я тут, повірте, небагато...
Для людей, котрі живуть від зарплати до зарплати, кожен похід на ринок - випробування цінами. А вони, як бачимо, на місці не стоять... І щоразу шокують своїми змінами в бік подорожчання. Після Нового року багато українців, прийшовши за продуктами до супермаркету або на ринок, були здивовані. Так, наприклад, кілограм твердого сиру подорожчав більше ніж на 20 гривень(!), а ціна на цукор підстрибнула до 12-ти гривень за кілограм. Кожного тижня майже на гривню дорожчає картопля, капуста, буряк і морква. Якщо так піде і далі, пенсіонери та громадяни з низьким рівнем доходів не зможуть собі дозволити навіть найелементарніші продукти харчування. А що далі... голодний бунт?
ЦІНА НА МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ "ПОЗА ЗОНОЮ ДОСЯЖНОСТІ"... Рекордсменом з подорожчання в січні став твердий сир. Якщо на початку місяця кіло сиру обходилося в 45 гривень, то вже в кінці - 68 гривень (треба відзначити, що багато виробників пішли на таке підвищення ще в другій половині грудня). Інна Ільєнко, експерт Українського клубу аграрного бізнесу, пояснює цей "рекорд" так: - На ціну твердого сиру вплинуло відразу декілька чинників: зростання цін на молочну сировину, пов'язане з її дефіцитом, відміна державних дотацій і зростання цін на сири в Європі, куди наш продукт експортується у великій кількості. Крім того, такий різкий стрибок цін стався ще і тому, що, на відміну від інших молочних продуктів, сир не дорожчав протягом осені і першої половини грудня. Аргументація, звичайно ж, зрозуміла, але простий народ такими розумними поясненнями не нагодуєш... Особливо, якщо врахувати той фактор, що рівень доходів українців за останні місяці не зріс (у багатьох він знизився), а інфляція та здорожчання цін на все, що тільки можна, прослідковується постійно! Інші молочні продукти протягом січня в ціні не змінювалися. Можливо і з тієї причини, що в період з листопада по грудень ціни практично на всю молочну продукцію підскочили на 20-25%. До речі, подорожчання молочних продуктів в кінці року - "традиція": в цей час корови дають менше всього молока, а тому ціни в цей період з року в рік зростають. Потім, за законами жанру, в січні вони стабілізуються і в кінці зими трохи знижуються, тому що в лютому починаються масові отелення корів і збільшуються надої... Як буде цього року - побачимо.
СИТУАЦІЯ З ЦІНАМИ НА ІНШІ ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ Не зросли лише ціни на курятину: куряча тушка весь січень коштувала близько 16 гривень за кілограм, тоді як, зазвичай, в січні через зниження попиту, виробники зменшували відпускну ціну, і в роздрібі курятина дешевшала на 1 гривню). Чого чекати в лютому? Ціни на м'ясо не знизяться. Так, принаймні, стверджують експерти. Курятина в лютому також не зміниться в ціні. Вся справа у тому, що виробники сьогодні переживають не найкращі часи, зростають витрати на виробництво, але через низьку купівельну здатність ціни піднімати не будуть. У 20-х числах січня різко підскочили ціни на цукор: якщо в кінці грудня - початку січня його можна було купити за 7 грн. за кілограм, то в кінці місяця - за 9-12 гривень. Такий різкий стрибок вартості не типовий для січня. Що ж цього року стало трампліном для такого різкого стрибка цін? Експерти кажуть, що, з одного боку, причиною стало недостатнє внутрішнє виробництво цукру. Плюс до того світові ціни на цей продукт найвищі за останніх 29 років. З іншого боку, багато компаній притримують ціну на цукор на високому рівні, сподіваючись на подальше зростання цін. Отже, це штучно створений дефіцит на ринку... Січневі ціни на яйця залишилися стабільними: у магазинах і на ринках за десяток просили від 7,5 до 9,5 гривні. У лютому, згідно з прогнозом голови ради директорів Союзу птахівників України Олександра Бакуменка, ціни, традиційно, як це відбувається щорік в лютому, повинні знизитися на 3-5%. Тихою гаванню на тлі цін, що зростають, на цукор і молочні продукти виглядає ситуація з вартістю рослинної олії. У січні ціни на олію залишилися на рівні грудня. Лише окремі виробники додали по 10-20 копійок на ціннику. - У лютому ситуація помінятися не повинна, - говорить Микола Верницький, директор консалтингової компанії "ПроАгро". - З одного боку, причин для зростання цін немає. З іншого боку, тенденція на світовому ринку до зниження вартості олії дійде до нас не відразу. Крім того, експерт відзначив, що важко давати точні прогнози, не знаючи, як поміняється курс валют після виборів. На думку Миколи Верницького, якщо відбуватиметься подальша девальвація гривні, то виросте ціна на олію, що експортується, а слідом за цим - ціни на гуртовому ринку і в роздріб. Проте, якщо так і станеться, то точно не в лютому.
Овочі з "борщового набору" увійшли до списку продуктів, що найбільше подорожчали за рік. Традиційні чинники зимового дорожчання - брак овочесховищ і морозна погода - наклалися на те, що цього року був дуже поганий урожай. Тобто морози добили і без того невеликі запаси цих овочів. - Січневе зростання цін на коренеплоди продовжиться і в лютому, - такий прогноз Федора Рибалка, представника проекту МФК з розвитку овочівництва в Україні. Більше інших коренеплодів подорожчає буряк і морква, оскільки їх в засіках менше всього, і наповнювати прилавки доведеться за рахунок імпортного товару. Згідно з прогнозом експерта, картопля, капуста і цибуля виростуть в ціні в середньому на 1 гривню, буряк і морква - на 2 гривні.
НЕ ОБХОДИТЬСЯ І БЕЗ ПОЛІТИКИ.... - Не в останню чергу ціни на продукти харчування штовхнули вгору прогалини в економічній політиці та політична нестабільність, - каже директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин . - Тобто люди почали споживати більше, а Уряд не зміг вжити відповідних заходів, щоб наситити ринок. Український ринок залишається ненасиченим, - зазначає експерт. - І прогалини в економічній політиці (у країні було завжди достатньо цукру, а зараз ми бачимо різке подорожчання), не додають оптимізму для споживчих ринків. А спроби якимось чином адмініструвати чи регулювати ціни, навпаки, можуть додати панічних настроїв. Насамперед, слід було вчасно оцінити ситуацію і провести інтервенції.
Ціни на продукти харчування у подальшому залежатимуть не в останню чергу від політичної ситуації в країні. Проте не варто очікувати їхнього зниження. За сприятливих умов вони просто залишаться на нинішньому рівні.
Автор статті: Сергій ФЕЩЕНКО
RuporZT
|