СВИНЯЧИЙ ГРИП: ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ
Станом на 06.05.2009 року у світі зареєстровано 170 смертельних випадків та понад 1400 осіб, що захворіли на свинячий грип. Сьогодні всі гілки влади України вживають необхідних заходів для протидії ситуації, котра розглядається міжнародною спільнотою як подія надзвичайного характеру, недопущення її виникнення в Україні та забезпечення національної безпеки держави.
Що таке свинячий грип?Свинячий грип є гострим респіраторним захворюванням свиней, викликаний одним або декількома вірусами свинячого грипу А. Як правило, для нього характерні висока захворюваність та низька смертність (1-4%). Вірус розповсюджується серед свиней повітряно-крапельним шляхом при прямому та непрямому контакті зі свинями-носіями, без проявів симптомів захворювання. Спалахи вірусу спостерігаються серед свиней протягом усього року, а в зонах з помірним кліматом - найчастіше восени та взимку.
Як відбувається інфікування людей?Люди інфікуються свинячим грипом від інфікованих свиней. В деяких випадках відбувалася передача інфекції від людини до людини, але вона була обмежена людьми і групами людей, що мали близькі контакти з хворими людьми.
Чи безпечно вживати в їжу свинину і продукти з неї?Так. Даних про передачу свинячого грипу людям у результаті вживання ними в їжу належним чином обробленої і приготовленої свинини (м'яса свиней) або інших продуктів з неї немає. Вірус свинячого грипу гине під час приготування страв при температурі 70°С.
Симптоми захворювання: інкубаційний період - від 1 до 7 діб; раптове підвищення температури тіла до 380 С і більше (інколи захворювання може перебігати без підвищення температури тіла); біль у горлі, головний біль; фарингіт;кашель; утруднене дихання; біль у м'язах; може бути блювання, діарея.
Для особистого захисту від грипу потрібно вживати загальні запобіжні заходи: уникати тісного контакту з людьми, які виглядають хворими, мають температуру і кашель. Ретельно та часто мити руки з милом. Дотримуватись здорового способу життя, зокрема: достатньо спати, вживати багату на поживні речовини їжу, залишатись фізично активними.
Якщо вдома є хворий: Намагайтесь забезпечити хворій людині окрему кімнату. Якщо це неможливо, тримайте хворого на відстані як мінімум 1 метр від інших.
Обслуговуючи хворого, прикривайте рот і ніс запобіжною маскою, періодично її оновлюючи. Можна придбати готові маски або зробити їх самостійно. Ретельно мийте руки з милом після кожного контакту з хворим. Намагайтесь посилити циркуляцію свіжого повітря в місцях, де знаходиться хворий. Відкривайте вікна та двері для посилення циркуляції повітря. Дотримуйтесь чистоти у приміщенні, тримаючи миючі засоби наготові. Якщо Ви мешкаєте в країні, де зафіксовані випадки захворювання людей на свинячий грип, також дотримуйтесь порад національних і місцевих органів влади з охорони здоров'я.
Що Ви повинні робити у випадку захворювання на свинячий грип?Якщо Ви відчуваєте себе хворим, у Вас висока температура, кашель і/або болі в горлі: Залишайтесь вдома, не відвідуйте роботу, школу та за можливістю уникайте натовпів. Відпочивайте та вживайте багато рідини. Прикривайте рот і ніс одноразовими хусточками, коли кашляєте і чхаєте, а використані хусточки викидайте. Ретельно й часто мийте руки з милом, особливо після кашлю та чхання.
Поінформуйте членів своєї родини та друзів про Вашу хворобу та попросіть допомоги у господарських справах, які вимагатимуть контакту з іншими людьми.
Якщо Вам потрібна медична допомога: Порадьтесь зі своїм лікарем або медичним працівником за телефоном перед відвідуванням медичного закладу та розкажіть про симптоми хвороби. Поясніть, чому Ви думаєте, що у Вас свинячий грип (наприклад, якщо Ви недавно відвідували країну, де трапився спалах свинячого грипу серед людей). Дотримуйтесь наданих Вам порад.
По прибутті у медичний заклад негайно повідомте про свої підозри персоналу.
Під час поїздки (пересування) до медичного закладу використовуйте захисні маски.
Житомирський обласний центр здоров’я