Житомирський регіонал Присяжнюк про ковбасу та м’ясопереробну галузь
02.02 11:04
У січні в Україні законодавчо введено в дію чотири ДСТУ на ковбасні вироби, набуття чинності яких переносилося з 2006 року шість разів.
Значення цієї події для м’ясопереробної галузі для журналу «Мясной бизнес» коментує один з авторів відповідного закону, голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Микола ПРИСЯЖНЮК.
- Згідно з новим законом, з початку цього року Кабмін має впровадити нові держстандарти виробництва ковбасної продукції. Цікаво, що під час підготовки закону «молочники» активно спілкувалися з нами, тоді як м’ясопереробні підприємства жодного разу на нас не виходили. Чому? Можливо через те, що вони такі інертні? А можливо й тому, що на цих підприємствах керівники й технологи стоять на патріотичних позиціях і самі розуміють, що продукцію, виготовлену за технічними умовами, не готові споживати навіть країни «третього світу»?
Понад рік тому, в листопаді 2008 року, коли Міністерство аграрної політики ініціювало внесення законопроекту із запровадження ДСТУ, ми проводили велику нараду з м’ясопереробниками. І вони просили: дайте нам термін півроку, щоб відпрацювати закуплену сировину, і ми будемо готові до введення ДСТУ. Ми їм дали на це фактично рік, і з початку 2010 року вони повинні добровільно перейти на ці стандарти.
Донині близько 70% українських споживачів звикли до ковбасної продукції, виготовленої ще за вимогами радянських ГОСТів. Проте за небажанням деяких виробників працювати за ДСТУ криється зовсім інше. І справа не тільки в тому, що, як свідчать перевірки Держспоживзахисту, в складі тієї ж ковбаси може бути лише 8-10% м’яса. Проблема в тому, що ТУ дозволяють застосовувати у виробництві ковбасної продукції замінники, які є шкідливими або їхній вплив на здоров’я людей ще не вивчено наукою.
Наша задача полягає в тому, щоби забезпечити відповідність ковбасних виробів усталеним стандартам: якщо ти випускаєш Московську ковбасу, то це має бути саме Московська, якщо це Лікарська - то вона має бути Лікарською!
А якщо хочеш - фінансуй розробку вченими державного інституту твоїх власних ДСТУ, якими можна буде керуватися після проведення їх ветеринарно-санітарної експертизи.
Ми з вами звикли, наприклад, до того, що в ковбасі Докторській має бути 25% яловичини вищого ґатунку, 60-68% нежирної свинини, 2% сухого молока тощо. Однак зараз буває зовсім по-іншому. Тому ми зобов’язані були зробити цей законодавчий крок. І я вважаю, що тут немає якогось дискомфорту для переробників.
Виробники починають говорити про те, що після запровадження ДСТУ ковбаса подорожчає. Та давайте подивимося пильніше. Нині закупівельна ціна яловичини становить 16 грн/кг, а продажна ціна ковбаси, яка містить лише 20% м’яса - 60 грн. Так не може бути! Вже не кажемо про імпортний фарш, який виробники ковбас завозять до України за ціною 1 долар США за кілограм - як з нього виходить ковбаса по 60 гривень? Торік до України було завезено 400 тисяч тонн імпортної м’ясопродукції із заявленою на кордоні митною вартістю 1-2 долари за кг. Звідки тоді взялася ковбаса за 60 гривень?! Вже не говоримо, що діючі норми встановлюють вихід півтора кілограми ковбаси з 1 кілограма м’яса. Оптимізацію ціни треба шукати не за рахунок здоров’я людей, а за рахунок оптимізації виробничих процесів.
Тепер має бути градація продукції: буде дорога ковбаса (навряд чи дорожча, ніж сьогодні) і буде дешевша, а люди знатимуть, що вони купують.
Я вважаю, що це нормальний крок до того, щоб держава відповідала за виробництво і допуск на споживчий ринок тих продуктів харчування, які є нешкідливими для споживання. І я не бачу тут жодних проблем, тим більше, що рік назад у нас з виробниками була домовленість на цю тему.
Сьогодні багато хто з виробників створює власну сировинну базу й розбудовує вертикально інтегровані структури з виробництва м’яса та його переробки й виготовлення ковбас. І деякі з них заявлять про наміри випускати ковбасну продукцію за ГОСТами, бо на цю продукцію є попит, є свій споживач.
Що ж до прогнозів виробників про зростання ціни на ковбасні вироби після запровадження ДСТУ, то я впевнений в тому, що краще вже з’їсти 50 грамів якісної ковбаси, аніж 200 грамів неякісної. До речі, я не думаю, що ціни на ковбасну продукцію аж так зростуть із введенням ДСТУ. Просто у виробника тепер буде високоякісна продукція, якісна продукція та вироби нижнього цінового сегмента. Таким чином, ми надаємо споживачеві право вибору і зобов’язуємо виробника працювати над технологією, над оптимізацією витрат, над покращенням виробничих процесів. Іншого шляху тут немає.
А те, що нині деякі виробники не сприймають запровадження ДСТУ - то я вважаю, що це така перша захисна реакція на нововведення, реакція загалом закономірна. З деякими виробниками просто треба попрацювати й розробити нові ДСТУ для більш дешевих ковбас, які вони хочуть виробляти. В будь-якому разі, така ситуація не могла тривати довше. Адже нині ТУ на свою продукцію виробник може затвердити в будь-якому райвиконкомі! Хіба таке може бути?
Звісно, після введення ДСТУ можуть збільшитися обсяги підпільного виробництва ковбасної продукції. Але це вже справа належного контролю з боку органів влади.
Журнал «Мясной бизнес» №2-2010[right][/right]
Автор статті: Сергій Пономарьов
RuporZT
|