Держпродспоживслужба підтримує ініціативи про активізацію навчання основам організації шкільного харчування

27.11 16:56    
Заступник Голови Держпродспоживслужби з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін провів робочу зустріч із віце-Президентом Національної академії педагогічних наук України Олегом Топузовим та академіком-секретарем відділення вищої освіти Національної академії педагогічних наук України Петром Саухом.

Ключова тема зустрічі - активізація навчання студентів закладів вищої педагогічної освіти основам організації шкільного харчування.

Реформа шкільного харчування здійснюється за ініціативою та під патронатом першої леді України Олени Зеленської, що дало змогу швидко та ефективно консолідувати різних стейкхолдерів, виконати низку важливих і необхідних кроків.

Сергій Захарін повідомив, що Держпродспоживслужба у межах своєї компетенції виконує значну роботу, спрямовану на забезпечення підтримки високої якості та культури шкільного харчування. Так, за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука територіальними органами служби вживаються комплексні системні заходи, спрямовані на впровадження реформи шкільного харчування - у тому числі в частині реалізації просвітницьких заходів, організації виробничого навчання, дотримання законодавства про безпечність харчових продуктів, виконання норм і стандартів харчування школярів тощо. Реалізацію реформи на практичному рівні забезпечують кілька державних органів, обласні адміністрації, громади, керівники органів управління освітою, педагоги, велику допомогу надають міжнародні партнери та представники громадськості.

Органами Держпродспоживслужби регулярно проводяться комісійні обстеження постачальників харчової продукції до закладів середньої освіти, а у випадку виявлення порушень - вживаються ефективні заходи, спрямовані на дотримання правил і стандартів. Крім того, постійно проводяться робочі зустрічі і навчальні семінари, на яких керівники закладів освіти та працівники харчоблоків можуть отримати актуальну інформацію та відповіді на практичні запитання. Регулярно здійснюються робочі зустрічі з представниками батьківських організацій.

Ще у 2021 році за участі МОН, МОЗ, Держпродспоживслужби, Центру громадського здоров’я розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо». Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо.

Олег Топузов підкреслив, що одним із факторів успіху реформи є високий рівень уваги до підготовки якісних кадрів та здійснення просвітницьких заходів. Нині реалізується проект із створення кулінарних хабів, на базі яких здійснюватиметься підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації кухарів. Такі структури функціонують на базі спеціалізованих закладів професійної освіти. Установи Національної академії педагогічних наук надають відповідну науково-методичну допомогу.

Петро Саух підтримав позицію, що студенти педагогічних університетів, які готуються працювати у закладах освіти, мають знати основи організації шкільного харчування. Вже зараз студенти багатьох університетів вивчають нормативно-правову та методичну документацію з питань організації шкільного харчування, а також закріплюють отримані знання під час проходження практики безпосередньо в закладах освіти.

«Реформа шкільного харчування – звісно, не лише про харчі. Це і про культуру споживання, і про культуру виробництва, і про корисні звички, і про виховання відповідального громадянина, і про соціальну відповідальність бізнесу, і про безпечне освітнє середовище. На мій погляд, дуже важливо розказати про реформу студентам педагогічних університетів, адже саме вони у майбутньому працюватимуть у закладах освіти, у органах управління освітою, будуть ухвалювати управлінські рішення у сфері організації шкільного харчування, тобто – будуть виконувати орієнтири реформи. У той же час слід пам’ятати, що відповідальність за реалізацію реформи несе не лише держава. Говорячи бюрократичною мовою, за безпечність та якість шкільного харчування, згідно вимог законодавства, у першу чергу відповідають оператори ринку, що здійснюють організацію харчування дітей в закладах освіти», - зазначив Сергій Захарін.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 20:21
Корупція боїться твого контролю: НАЗК реалізувало загал ...
Вчора 20:20
Український культурний фонд відкрив прийом заявок на гр ...
Вчора 20:18
Держаудитслужба розпочала виконання плану заходів Дорож ...
Вчора 20:17
Держаудитслужба надала практичні рекомендації освітянам ...
Вчора 20:17
На Хмельниччині до довічного ув’язнення засуджено 48-рі ...
Вчора 20:10
Мінрозвитку: Навесні 2026 року в Миколаїв подаватиметьс ...
Вчора 20:08
Міноборони профінансувало понад 1,5 млрд грн для віднов ...
Вчора 20:06
Наближаємо цифровий безвіз: у Брюсселі обговорили план ...
Вчора 20:06
Мінцифри: Bug Bounty – для державних систем
Вчора 20:04
Мінрозвитку: Триває реалізація проектів з відновлення з ...
07 квітня 15:37
ДБР затримало депутата Житомирської облради, який за 10 ...
04 березня 22:30
У Житомирі викрили організовану групу медиків, які за г ...
28 лютого 23:18
Затримано завербованого ворогом агента, який готував ви ...
24 лютого 12:59
СБУ викрила настоятеля храму Житомирської єпархії УПЦ ( ...
14 лютого 15:41
Судді районного суду Житомирщини, яка «злила» фігуранта ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення