Cьогодні визріла гостра необхідність розробити і впровадити національний стандарт України на м’ясовмісну і м’ясо-рослинну продукцію (ковбасу із додаванням рослинної продукції). Як стало відомо Інтернет-порталу
Рупор Житомира, про це заявила Голова Держспоживстандарту України Лариса ЛОСЮК на нараді з виробниками м’ясопереробної галузі щодо проблем застосування національних стандартів на ковбасні вироби, яка відбулась 23 червня ц.р.
За повідомленням прес-служби Держкомітету України з питань технічного регулівання та споживчої політики, у нараді взяли участь представники Міністерства економіки України, Міністерства аграрної політики України, Державного комітету ветеринарної медицини України, Технологічного інституту молока та м’яса, технічного комітету 140 „Молоко, м'ясо та продукти їх перероблення”. Виробників представляли керівники Національної асоціації виробників м’яса та м’ясопродуктів України „Укрм’ясо” та кількох провідних підприємств цієї галузі.
За словами Голови Держспоживстандарту, розробку цього стандарту можна визначити як одне з основних питань у роботі Держспоживстандарту, оскільки в Україні немає стандарту, який би регулював виробництво ковбас із додаванням, наприклад, рослинних складників (сої, борошна, крохмалю тощо).
„Цей стандарт має встановити вимоги відносно складу таких продуктів, методів контролю їхнього виробництва і відповідного маркування, – наголосила Лариса ЛОСЮК. – Також він повинен заборонити використання для м’ясо-рослинної або м’ясовмісної продукції власних назв м’ясних продуктів, аби не дезорієнтувати споживача”.
Як повідомила Голова Держспоживстандарту, після прийняття відповідного стандарту всі суб’єкти господарювання змушені будуть привести свої технічні умови до його вимог. При цьому принципова позиція керівництва Комітету полягає в тому, що вирішення зазначеної проблеми потребує колективних зусиль: як представників державної влади, так і виробників м’ясопереробної галузі, як це практикується в Європі, де виробники беруть активну участь у розробці стандартів. Розробити новий стандарт планується найближчим часом.
Усі учасники наради погодились із необхідністю якнайшвидшої розробки та впровадження такого стандарту.
Також Лариса ЛОСЮК заявила про готовність Держспоживстандарту завершити одночасну дію нових національних (ДСТУ) та старих республіканських (РСТ) і міждержавних (ГОСТ) стандартів на ковбасні вироби (т. зв. перехідний період) одразу ж після прийняття відповідної постанови Кабінету Міністрів України. Після цього старі стандарти втратять чинність.