Як стало відомо Інтернет-виданню
Рупор Житомира, протягом 10 місяців 2009 року інспектори державного нагляду ДП «Харківстандартметрологія» перевірили якість 2,258 тонни рибної продукції та морепродуктів (риби мороженої, смаженої та солоної, солоно-сушених кальмарів, пресервів, консервів) загальною вартістю 36,5 тис. грн. Вимогам нормативної документації (НД) не відповідало 1,264 тонни (56 %) продукції вартістю 17,8 тис. грн. Про це інформує прес-служба Держспоживстандарту.
Порушення вимог НД і законодавчих актів під час виробництва рибної продукції встановлено на 11 із 15 перевірених підприємствах.
Найбільше порушень – у 90,9 % підприємств-штрафників – виявлено під час маркування продукції. Основні порушення щодо маркування продукції:
- на етикетці транспортної тари не зазначена повна назва продукту;
- не вказано ґатунку риби;
- неправильно вказані умови зберігання;
- не позначено строку придатності продукції;
- відсутні обов’язкові дані про продукцію та виробника;
- не позначена енергетична та поживна цінність;
- не нанесені маніпуляційні знаки.
Ще 9,1 % порушень стосувались невідповідності за фізико-механічними показниками, зокрема, була занижена маса продукту.
Внаслідок перевірок видані приписи про заборону реалізації 8 партій продукції. На 9 суб’єктів господарювання накладено штрафи за реалізацію продукції, яка не відповідала вимогам НД. Винесено 3 постанови щодо застосування адміністративно-господарських санкцій. Видано 11 приписів про усунення порушень.
За результатами перевірок розроблені та проведені заходи з ліквідації виявлених порушень: посилений контроль за технологічною дисципліною, якістю виробленої продукції, її маркуванням. Про це свідчить 11 листів від підприємств щодо розроблення та виконання заходів із усунення виявлених порушень та причин, що їх викликали. Також вони надали 3 акти про переробку партій продукції.
Зважаючи на проведені підприємствами заходи та надані матеріали, інспектори ДП «Харківстандартметрологія» у 5 випадках дозволили поновити реалізацію партій продукції.