Житомирські аграрії завершили рік з приростом валової продукції в 11,5 %
24.01 10:13
Аграрний сектор області завершив рік з приростом валової продукції на 11,5 %, якої вироблено на суму 3,7 мільярда гривень. Підсумок роботи галузі оприлюднило Головне управління статистики в області.
Так, в структурі валової продукції понад 60% припадає на продукцію рослинництва, обсяг якої зріс майже на 20%. Товаровиробникам вдалося перевищити півторамільйонний рубіж урожаю зернових (включаючи кукурудзу), що на 38% більше, ніж у попередньому 2010 році. Валовий збір цукрових буряків (фабричних) майже вдвічі перевищив рівень 2010 року, було зібрано 563 тисячі тонн. Найбільше цукросировини одержано агрофірмами Ружинського, Попільнянського та Любарського районів. У тваринницькій галузі минулоріч спостерігався незначний приріст виробництва м'яса на 1,4% , та вовни на 9,1%, і, водночас, спад надоєного молока на 1,3% та виробництва яєць на 0,1%.
Поголів'я корів, свиней, овець та кіз скоротилося в межах від 2 до 8 відсотків; у птахівництві зафіксовано зростання на 2%.
Зміни цін на споживчому ринку Житомирщини за офіційною інформацією головного управління статистики в області. Упродовж минулого року найбільш прискореними темпами піднімалися ціна на численні продукти харчування. Яловичина стала дорожчою на 19%; свинина, ковбаси та м'ясо курей – від 6 до 13 %.
Підвищення цін виробників молокопродуктів спровокувало чималий злет споживчих цін на відповідну продукцію, а саме від 4% до 7% зросли в ціні сири, молоко, кисломолочна продукція; ще більше – на 10-11% подорожчали сметана, вершки, консервоване молоко. На важливі продукти харчування ціни підскочили в межах від 8% до 14% - це стосується хліба, макаронних виробів, риби та олії. Приблизно у тих же межах 7-13% зросли в ціні чай, приправи, морозиво, цукерки, фруктові соки, шоколад. Кава подорожчала на 18%, какао – на 20%, алкогольні напої – на 16%.
Багатий врожай овочевої продукції минулоріч посприяв її суттєвому здешевленню. Овочі загалом впали в ціні на 46%, а окремі їх види, а саме буряк, морква, цибуля і картопля зазнали здешевлення на 50-63%, капуста – на 82%. Також знижено ціну на рис, пшеничне борошно, крупи й цукор (від 14% до 23%).
RuporZT
|