Ще один цукровий завод запрацював на Житомирщині. В четвер, 29 вересня, відкрили Корнинський цукровий завод. Він запрацював після майже чотирирічної перерви. На урочистості з нагоди відновлення роботи підприємства приїхав губернатор Житомирщини Сергій Рижук, голова облради Йосип Запаловський, депутати обласної ради і почесні гості.
Після невеликого концерту в місцевому палаці культури, чиновники поїхали дивитись на завод. Щоправда всередину ніхто не пішов, обмежились лише приймальним пунктом.
За словами Віктора Івановича Ліптуса, голови правління ВАТ “Корнинський цукровий завод”, на підприємстві зараз працює порядка 400 чоловік. Його потужність — 1700 тонн на добу. Завод працює вже другу добу, вже зварено перший цукор. Незабаром він почне надходити в магазини.
- Ми відновили всі потужності, які тут були. Для цього нам довелось вкласти не один мільйон гривень. А крім того нам потрібно порядка 4,5 мільйонів платити за газ, а ще потрібне вугілля, камінь. Кошти вкладаються дуже великі, - розповів Віктор Ліптус. - За майже чотири року простою почали ржавіти і гнити труби, виходити з ладу обладнання, з'явились мисливці за металом, які хотіли все пустити на металолом. Але нам вдалось зберегти все, до останнього болта. Сьогодні ми зварили перший цукор. А раз є продукція, значить ми будемо жити.
Щоправда пізній запуск заводу викликав деякі проблеми із заготівлею сировини. Поки є 7,5 тисяч тон цукрового буряку з тих 70 тисяч, які планувались. Частина господарств свій буряк продали іншим заводам.
- Зараз ми ведемо переговори з іншими господарствами. Думаю, тисяч до 60 тисяч нам вдасться отримати, - пообіцяв Ліптус. - Врожай цукрового буряку сьогодні дуже гарний, порядка 400-500 центнерів з гектара. Буряк має високу цукристість, сировина технологічно добра.
А Сергій Рижук пообіцяв, що в планах - відновити роботу Коровинецького цукрового заводу, який має вдвічі більшу потужність, ніж Корнинский.
ФОТО:
Рупор Житомира